לא פעם שואלים אותנו מה ההבדל בין אפוטרופסות לייפוי כוח מתמשך, מה יותר טוב, מתי צריך הזה ומתי את זה. בואי נבהיר זאת.
ההבדל העיקרי בין ייפוי כוח מתמשך לאפוטרופסות הוא מי ומתי מקבל את החלטות - האם זה אדם עצמו או בית המשפט, וכן מתי מתקבלות החלטות אלה: היום, כשהאדם נמצא במצב פיזי ומנטלי טוב ויכול לקבל את ההחלטות באופן עצמאי לגבי מי יהיה מיופה הכוח שלו, מה וכיצד עליו לפעול, או בעתיד, כאשר בני המשפחה יצטרכו להתמודד עם זה בזמנים המורכבים עבורם, כשמצבו של האדם מדרדר פתאום, וההחלטה על אפוטרופוס תתקבל על ידי בית המשפט ולא על ידי האדם עצמו.
אתם מוזמנים לדבר עם עורכי דין שלנו המוסמכים בנושא ייפוי כוח מתמשך ואפורופסות בטלפון 077-2005874
או להשאיר את פרטיכם באתר, ואנו ניצור עמכם קשר.
בואו נראה את ההבדלים העיקריים:
מי יהיה מיופה הכוח/אפוטרופוס - בייפוי כוח מתמשך, האדם עצמו יכול להחליט מי יהיה מיופה הכוח שלו, מי יקבל החלטות בענייני רכוש, ענייניים אישיים ורפואיים. החלטה זו היום תעזור למנוע מריבות בעתיד. למעשה, ייפוי כוח מתמשך מאפשר לתכנן את עתידו של האדם כפי שהוא רוצה, ללא השפעה של קרוביו או בית המשפט על זהות מיופה הכוח ופעולותיו. מאידך, באפוטרופסות - ההחלטה על מי יהיה האפוטרופוס מתקבלת על ידי בית המשפט, לאחר הגשת בקשה למתן צו מינוי אפוטרופוס.
אילו החלטות יכולות להתקבל - בייפוי כוח מתמשך האדם יכול לקבוע למיופה הכוח איך ייראה עתידו, לקבוע קווים מנחים וכללים איך ייראה עתידו האישי, הרכושי והרפואי, וכן לקבוע מה יהיו סמכויותיו של מיופה הכוח ואילו מגבלות יחולו עליו. לדוגמה, בייפוי הכוח ניתן לקבוע שימשיך לטפל בו הרופא הקבוע, או שלא יעבירו אותו לבית אבות. לעומת זאת, במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט אין לאדם שליטה לא על זהות הממונה ולא על ההחלטות - את כל הנושאים בהחלטת האפוטרופוס קובע בית המשפט.
התמחות עורך הדין - הן ייפוי כוח מתמשך והן מינוי אפוטרופוס דורשים התערבות של עורך דין, אך ייפוי כוח מתמשך יכול להינתן רק על ידי עורך דין המוסמך על ידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים.
פנייה לבית המשפט - בייפוי כוח מתמשך אין צורך לפנות לבית המשפט בניגוד להליך מינוי אפוטרופוס.
דיווח לאפוטרופוס הכללי - בייפוי כוח מתמשך אין חובה לדווח לאפוטרופוס הכללי, במינוי אפוטרופוס על ידי בית המשפט האפוטרופוס חייב להגיש לאפוטרופוס הכללי דו"ח על מצב הרכוש, וכן דוחות תקופתיים עם פירוט הוצאות והכנסות.
תשלום אגרות - בהליך אפוטרופסות יש לשלם אגרות בסך אלפי שקלים עבור הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס, בדיקת דו"ח כספי ועוד, בעוד שבעריכת ייפוי כוח מתמשך אין כיום תשלום אגרה.
ביטול מינוי אפוטרופוס - בייפוי כוח מתמשך ניתן לבטל את מינוי האפוטרופוס בכל שלב, כאשר הממנה יכול לקבל החלטה זו. כמו כן, בית המשפט יכול לבטל את ייפוי הכוח אם מתקיים תנאי המבטל את מינוי האפוטרופוס, או במקרים בהם האפוטרופוס אינו פועל בהתאם להנחיות הממנה. במינוי אפוטרופוס דרך בית המשפט, הביטול נעשה גם על ידי בית המשפט והאפוטרופוס הכללי.
לסיכום ניתן לומר כי ייפוי כוח מתמשך נותן חופש בחירה בקבלת החלטה לגבי מי יהיה מיופה הכוח, באילו נושאים הוא יקבל החלטות ובאילו לא, איך הוא יצטרך לעשות זאת. החלטות אלה מתקבלות היום, כאשר האדם במצב פיזי ומנטלי טוב, ויכול לקבל אותן באופן עצמאי. החלטות אלה אינן סופיות וניתן לשנותן בכל רגע על ידי הממנה עצמו.
תכננו מראש את עתידכם, ואם יגיע רגע שבו לא תוכלו לקבל החלטות בעצמכם, ידאג לכך האפוטרופוס שציינתם, שבו אתם בוטחים.
עורכי הדין לענייני צוואה וירושה שלנו, המוסמכים על ידי האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים, הם מומחים בייפוי כוח מתמשך, יסייעו לכם בכך, ובמידת הצורך יספקו ייעוץ בכל שאלה שמעניינת אתכם. פנו לעורכי הדין שלנו בטלפון 077-2005874 או השאירו בקשה באתר.