חלוקת רכוש בין בני זוג היא אחת הסוגיות העדינות ביותר ובעלת ההשלכות הגדולות ביותר על העתיד הכלכלי של כל אחד מהם. סביר להניח כי חלוקת הרכוש בין בני הזוג תהפוך לאחת מסוגיות המחלוקת העיקריות בהליך הגירושין.
בטלפון 077-2005874 או להשאיר את פרטיכם באתר, ואנו ניצור עמכם קשר.
בישראל, חלוקת הרכוש בין בני זוג תלויה בתאריך נישואיהם.
הלכת השיתוף
אם בני הזוג נישאו לפני 1 בינואר 1974 (תאריך כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון בין בני זוג), זוהי חלוקת רכוש מיידית. במהלך הנישואין נוצרת לבני הזוג זכות קניינית ברכוש, לכן הם יכולים לדרוש את חלקם בכל עת.
זכות זו מוגדרת כהלכת השיתוף.
הלכת השיתוף חלה על כל רכוש בעל ערך כלכלי. אם אחד מבני הזוג עובד כעצמאי ומנהל עסק, העסק גם הוא רכוש משותף עם כל הזכויות והחובות הנלוות אליו. כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין מתחלק בין בני הזוג בחלקים שווים בעת חלוקת הרכוש. כל רכוש אחר שנרכש לפני הנישואין, וכן רכוש שהתקבל במתנה או בירושה, שייך לבן הזוג שהביא או קיבל אותו, אלא אם נקבע אחרת. הגדרת הרכוש כוללת, בין היתר, נכסי דלא ניידי, נכסי מיטלטלין, מניות, קרנות השתלמות, חסכונות, זכויות פנסיוניות, נכסים עסקיים, מוניטין וזכויות כלכליות אחרות שנצברו במהלך הנישואין.
הסדר איזון משאבים
אם בני הזוג נישאו לאחר 1 בינואר 1974, חלוקת הרכוש מתבצעת בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, הקובע מנגנון של איזון משאבים מושהה, כאשר רק במקרה של פירוק הנישואין או עם פטירת בן הזוג יש זכות לחלק ברכוש המשותף.
ניתן לחלק את הרכוש לפני סיום הגירושין, על פי תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון, אם הוגשה בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים והתקיים לפחות אחד מהתנאים הבאים:
חלפה שנה מעת פתיחת אחד מההליכים הבאים:
הליך המבטא את רצון אחד הצדדים לפרק את הנישואין, למשל: בקשה לגירושין.
תביעה לחלוקת רכוש בין בני זוג, תביעה לפסק דין הצהרתי על זכויות בני הזוג, בקשה לשמירת זכויות.
בני הזוג חיים בנפרד (גם אם תחת אותה קורת גג) במצטבר במשך תשעה חודשים.
בית המשפט או בית הדין הרבני רשאים לפי שיקול דעתם אף לקצר את התקופות הללו, למשל במקרים של אלימות בין בני הזוג, שיכולה להיות מוכחת בהחלטות שיפוטיות כגון צו הגנה, צו הרחקה, צו מעצר, שחרור בערבות או החלטה על הגשת כתב אישום.
האם הכל כל כך פשוט, מאיפה נובעים סכסוכים מורכבים בחלוקת רכוש?
סכסוכי רכוש עיקריים נובעים ממחלוקות לגבי רכוש שנוי במחלוקת, וכן מחוסר בהירות במצב המשפטי ופרשנות שונה של כל צד. במצב זה יש לשים לב, לכל הפחות, לנקודות הבאות:
חלוקת רכוש בין בני זוג - בין בני זוג מתעוררים סכסוכים לגבי אילו נכסים יש לחלק במסגרת חלוקת הרכוש בגירושין. התשובה לכך בדרך כלל היא שכל רכוש בעל ערך כלכלי שנצבר במהלך הנישואין יחולק בין בני הזוג בחלקים שווים.
ניסיונות של בני זוג להבריח נכסים שלא כדין - לא פעם אחד מבני הזוג אינו מודע למצב הפיננסי לפני הגירושין, לרכוש ולהתחייבויות הכספיות הקיימות בעת הגירושין. הדבר יכול לנבוע מפעולות של אחד מבני הזוג כגון ניהול חשבון סודי, ריקון חשבון משותף ללא ידיעת בן/בת הזוג, הברחת נכסים וכספים לחו"ל, המצאת חובות פיקטיביים ועוד.
זכויות ברכוש שנרכש על ידי אחד מבני הזוג לפני הנישואין
בעבר, בן זוג שהביא רכוש לנישואין היה בעל זכות קניין מלאה ברכוש זה. בשנים האחרונות לא תמיד זה המצב. לדוגמה, אם בן זוג היה בעל דירה לפני הנישואין, אך היא שופצה מכספים משותפים, או שהמשכנתא על דירה זו שולמה מכספים משותפים, במקרים אלה בתי המשפט נוטים לקבוע כי יש להחזיר לבן הזוג השני את כל הכספים שהשקיע בשיפור או מימון הרכוש, וגם במקרים בהם ההשתתפות בדירה היא משמעותית, בתי המשפט נוטים לקבוע שהיא רכוש משותף. במקרים מסוימים די בכך שבית המשפט יודע על הכוונה לחלק את הדירה הזו כדי לקבוע אותה כרכוש משותף.
הכלל הוא שנכס שנרכש כתוצאה ממאמץ משותף, חלה עליו זכות שיתוף לפיה הוא יחולק. מאידך, לחלוקת נכס שלא הושג במאמץ משותף, יש להציג הוכחות לכך שהצדדים התכוונו להתייחס אליו כנכס משותף.
הסכם ממון בין בני זוג יכול בהחלט להגן על רכוש של אחד מבני הזוג לפני הנישואין, אך רוב הזוגות אינם חותמים על הסכמים כאלה.
חובות שנצברו במהלך הנישואין
חובות שנוצרו במהלך החיים המשותפים או בקשר לרכישת רכוש משותף והמתייחסים לרכוש המשותף, הם חובות משותפים, וכשם שבן הזוג מחלק את הזכויות ברכוש, כך הוא מחלק גם את החובות.
חלוקת חסכונות פנסיוניים של בני הזוג
חסכונות פנסיוניים כוללים: קופות גמל, קרנות פנסיה, קרנות ביטוח, קרנות השתלמות ועוד. גם על נכסים אלה חלה הלכת השיתוף, אך רק ביחס לתקופה בה בני הזוג ניהלו חיים משותפים. לדוגמה, אם הותק בקרן הפנסיה שלכם הוא 25 שנים, מתוכן 10 שנים הייתם נשואים, אז הזכויות רק עבור 10 שנים אלו יהיו שייכות בחצי לבן הזוג השני.
נכסים שאינם ממאמץ משותף
באופן כללי, יש שני סוגי נכסים:
רכוש שהיה שייך לבן הזוג לפני הנישואין.
רכוש שהתקבל במתנה או בירושה במהלך הנישואין, ללא כוונה לחלוק אותו עם בן הזוג.
גם רכוש זה יכול להפוך למשותף בגלל כוונת בני הזוג להתייחס אליו כמשותף. ביחס לרכוש שאינו משותף, יש להציג הוכחות לכך שאכן הייתה כוונת הצדדים שלא להתייחס אליו כמשותף.
חלוקת דירה בגירושין
לגבי דירת מגורים בין בני זוג קיימים שני פתרונות:
מכירת הדירה, כיסוי החובות על דירה זו (משכנתא והלוואות אחרות) וחלוקת הכסף שנותר.
רכישת חלקו של בן הזוג השני על ידי אחד מבני הזוג. במקרה כזה חשוב לוודא שהבנק שחרר את בן הזוג והערבים מטעמו מכל התחייבות למשכנתא.
נכסים שאינכם יודעים על קיומם?
לפני חלוקת הרכוש, עליכם לוודא שאתם מודעים לכל הנכסים. אם אינכם בטוחים, עליכם לבדוק זאת לפני נקיטת צעדים מעשיים בעניין זה, או לפני חתימה על הסכם גירושין. זכרו כי הרכוש היחיד שניתן לחלק הוא זה שאתם יודעים על קיומו. פתרון אחר למניעת הברחת נכסים הוא דרישה שבן הזוג יפרט בכתב את כל הרכוש שבבעלותו, ושהצהרה זו תהיה חלק מהסכם הגירושין. תנאי זה יעניק לכם זכות לדרוש מחצית מכל רכוש שיתגלה בעתיד.
לסיכום, בהליך הגירושין עולות שאלות מורכבות בנוגע לחלוקת רכוש בני הזוג. לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בגירושין.
יש לכם שאלות?
הינכם מוזמנים ליצור קשר עם עורכי הדין לענייני הגירושין שלנו בטלפון 077-2005874 או השאירו את פרטיכם באתר וניצור עמכם קשר.